Fasádna brána rodinného domu - Hörmann

Fasádna brána rodinného domu
„Tapeta na obraze mesta“
 
Nie vždy je stavebník, ktorý presne vie, čo chce, zároveň aj tým, kto je sám kreatívne činný, jednoduchý obchodný partner pre architekta. Z času na čas sa ale nájdu dve neviazané duše do fungujúceho tímu a potom realizujú prácu s mimoriadnym výsledkom. Stavebník rodinného domu v oblasti Karlsruhe je kvalifikovaným reklamným technikom a ako taký už vytvoril veľké množstvo grafík a obrazov. Okrem toho sa môže pokojne považovať za priekopníka v oblasti digitálne potláčaných tapiet; niektoré z jeho návrhov sa dostali až do Úradu spolkového prezidenta. Táto forma priestorového stvárňovania medzitým tvorí aj profesionálne ťažisko práce stavebníka, takže raz vznikla myšlienka využitia fasády vlastného domu na rozsiahlu viditeľnú prezentáciu rozmanitosti tejto techniky, takpovediac ako postavená vizitka. Budova a fasáda smeli polarizovať a pokojne trocha provokovať a mámiť reakcie okoloidúcich. Okrem výrokov „Čože je to?!“ alebo úsmevov sa dnes stavebník teší aj z označení plných fantázie, ktoré „žirafí dom“ kontinuálne zbiera od svojho vzniku.

Stvárnenie fasády vzbudzujúce rozruch
 
Architekt Ralf Seeburger, ktorý študoval a pracoval v Nemecku a v USA, bol celkom očividne tým správnym na to, aby pretvoril predstavy a želania odborníka v reklame na vybudovanú realitu. On realizoval želanie svojho investora v podobe rodinného domu s malou pracovnou oblasťou tým, že nakreslil priestorový plán do základnej kocky, ako aj tieto rozširujúce, vyčnievajúce časti budovy. Ústredný objekt bol omietnutý, priestorové objemy z neho vyčnievajúce získali stvárnenie fasády vzbudzujúce rozruch. Ku ceste, ako aj ku vpravo sa nachádzajúcej susednej občianskej zástavbe sa dom ukazuje ako uzatvorený, zatiaľ čo sa doširoka otvára smerom do záhrady. Aj vo vnútri dominujú priestorová veľkorysosť a otvorenosť okolo centrálneho červeného schodiska, ktoré pôsobí ako nábytok. Pokiaľ ide o výber materiálov a vybavenia vsadili architekt a stavebník na nenáročný minimalizmus, ktorý rodine poskytuje dostatok priestoru, aby sa spoluvytváraný dom napĺňal vlastným životom. Výraz tejto voľnosti prepožičiavajú zafarbené potery, omietky natreté latexovými farbami a podhľady jemne prevedeného stropu z hydrofóbneho betónu s otvorenými škárami. 
 
Ako potlačená tapeta
 
Pri otázke, aké opláštenie fasády by bolo možné nahodiť na takto navrhnutý a postavený stavebný objekt, sa stavebník rozpomenul na svoju profesionálnu tvorbu: malo by to byť ako „potlačená tapeta“. Rozhodol sa pre dosky Dibond ako nosný materiál. Ide pri tom o ľahký, trojvrstvový hliníkový kompozitný materiál s plastovým jadrom, ktorý je veľmi rozšírený v oblasti reklamných materiálov. Tento bol neskôr polepený liatou a digitálne potlačenou fóliou, ktorá nesie kresbu. Túto techniku, ktorá sa používa aj v oblasti nápisov na autá, aj tak neovládajú iba stavebníci, technika obsahuje aj ďalší zlatý klinec, ktorý bol pre všetkých veľmi dôležitý: v prípade potreby sa môžu platne v priebehu dvoch dní demontovať a polepiť novou fóliou – a dom by tak úplne zmenil celkový vzhľad.
 
Opláštenie fasády, ktoré čo najmenej prerušuje
vonkajšiu plochu budovy

 
Myšlienka kubických stavebných objektov s ľahkým, variabilným opláštením fasády vyžadovala, aby sa čo možno najmenej prerušovali vonkajšie plochy budovy. Z tohto dôvodu neprichádzala do úvahy, pre garáž vyčnievajúcu ďaleko do ulice, sekcionálna brána s viditeľným ostením. Ostenie by podľa architekta malo „zničiť dojem dvoch uzatvorených kvádrov“. Preto došlo k rozhodnutiu použiť modifikovanú priemyselnú bránu Hörmann, ktorú je možné obložiť zo strany stavebníka. Pri tom je takmer nepodstatné, aký materiál sa na konštrukciu namontuje. Pokiaľ sa dodržia maximálne hmotnosti, sú možné šírky brány do 8m a výšky sekcií cca 350 – 750 mm. Michael Rahe, produktový manažér firmy Hörmann zdôraznene opisuje potenciál konštrukčného dielu: „Základ brány pre opláštenie fasády tvoria rámové profily so sendvičovou polyuretánovou výplňou. Plánovač a spracovateľ majú potom možnosť namontovať a realizovať svoje predstavy týkajúce sa materiálu a dizajnu na vodorovné profily, pokiaľ nie je opláštenie hrubšie ako 51 mm. Konečný produkt tak vzniká v úzkej spolupráci medzi plánovačom, stavebníkom, spracovateľom a nami." Na základe tejto enormnej variability môžu plánovači reagovať na najrozličnejšie dané rastrové rozmery a spracovatelia môžu nechať voľný priebeh svojej kreativite a remeselným schopnostiam. Týmto spôsobom sa už realizovali riešenia s kovovými alebo s vláknitými cementovými doskami, plastovými tabuľkami pokrytými tabuľkami Duratec, s drevenými šindľami a dokonca s prírodným kameňom. Mimoriadny úžitok pre rodinný dom spočíval predovšetkým v možnosti integrovať elektromotoricky poháňanú bránu do opláštenia budovy v jednej rovine a dokonale tak doplniť grafiku fasády aj v tejto oblasti. Stavebník a architekt sú aj retrospektívne presvedčení o tejto technike, „hodilo sa to už od začiatku“. A prechádzajúci obyvatelia zo susedstva by mohli napäto očakávať nasledujúcu „výmenu tapiet“.

Viac informácií na www.hormann.sk
 
 

Archinfo.sk
Zoznam architektov
Slovenská komora architektov
© 2011 Ing. arch Štefan Moravčík, Tvorba web stránok, www.webcreators.sk | Webhosting - HostCreators | Admin