Úsporný a zdravý systém vetrania Vaillant recoVAIR

Rekuperácia vzduchu predstavuje vďaka spätnému získavaniu tepla veľmi úsporný spôsob vetrania budov. Ušetrí množstvo energie na vykurovanie. Riadeným vetraním spolu s rekuperáciou môžete docieliť výrazné zníženie tepelných strát a ovplyvniť celkovú energetickú náročnosť domu.

Pre tých, ktorí sa chystajú stavať nový dom alebo rekonštruovať ten starý, a potrebujú moderný, zdravý a úsporný spôsob vetrania, prináša spoločnosť Vaillant centrálnu vetraciu jednotku s rekuperáciou tepla s názvom recoVAIR.

Úspora nákladov na energiu

Jednotka recoVAIR síce odvádza z domu odpadový vzduch, ale nie teplo. Získava sa tak spätne energia už raz vložená do vykurovania priestorov, ktorá by sa pri klasickom vetraní stratila. Použitý vzduch prúdi cez tepelný výmenník, ktorý z neho prenáša teplo na prichádzajúci čerstvý vzduch. A to bez toho, aby tieto dva typy vzduchu prišli do kontaktu. Čerstvý vzduch prúdi už predhriaty do priestoru, ktorý sa potom nemusí toľko dohrievať. Tento proces šetrí nielen náklady na energiu na vykurovanie, ale aj životné prostredie. Ventilačný systém recoVAIR využíva až 95 % tepla z odpadového vzduchu aj pri veľmi nízkych vonkajších teplotách až do -7 °C. Táto hodnota je najvyššia, aká sa dá dosiahnuť so súčasnou technológiou.

Zdravé bývanie bez kompromisov

Riadené vetranie s rekuperáciou zabezpečuje v budove optimálnu klímu, pretože vďaka filtrom je vzduch svieži a čistý. Jednotka recoVAIR totiž monitoruje kvalitu ovzdušia. Prach, peľ a znečistené ovzdušie neprechádzajú do domu vďaka jemným pórom filtra. Súčasne sa odpadový vzduch (CO2) a vlhkosť odvádzajú von z budovy. Dokonca aj citliví ľudia, ktorí trpia alergiou môžu znovu ľahko dýchať. Jednotka premení domácnosť na malé klimatické kúpele. Nepretržité vetranie upraveným vzduchom zlepšuje tepelný a vlhkostný stav celého vnútorného prostredia bytu či domu. Chráni stavebnú konštrukciu proti vlhkosti aj plesniam. Vetranie je pritom veľmi tiché. Hladina hlučnosti sa pohybuje od 46 do 55 decibelov. Hluk z ulice nepočuť, lebo sa neotvárajú okná. Vetracie jednotky s rekuperáciou tepla sú vhodným riešením pre všetky domácnosti. Ocenia ju najmä domy a budovy, kde nie je technicky možné otvoriť okná, prípadne je ich otvorenie nevhodné kvôli vysokej prašnosti či hlučnosti okolia. Rekuperáciu bežne využívajú nízkoenergetické domy.

Nastavenie doslova na mieru

Centrálna vetracia jednotka s rekuperáciou tepla recoVAIR je k dispozícii v troch výkonových úrovniach. Jednotka recoVAIR VAR 150/4 s prúdením vzduchu s objemom do 150 m3 za hodinu je určená pre byty a menšie rodinné domy s plochou do 90 m2. Typ VAR 260/4 s objemom 260 m3 pre plochu do 190 m2 a recoVAIR VAR 360/4 s objemom 360 m3 pre plochu domácnosti do 290 m2. Systém sa skladá z ventilačnej jednotky a diaľkového ovládania s možnosťou pripojenia externého regulátora calorMATIC 470. Voliteľne môže byť použitý aj prepínateľný by-pass, ktorý umožňuje obísť rekuperáciu tepla v horúcom počasí, čo využijete v letných mesiacoch. Jednotku recoVAIR možno rýchlo a ľahko nainštalovať do každej domácnosti a budov. Bezproblémovú inštaláciu a transport umožňuje jej hmotnosť iba 38 či 39 kilogramov. Prekvapí vás jednoduchá inštalácia na princípe „zapoj a funguj". Zariadenie sa môže kedykoľvek prispôsobiť individuálnym potrebám domácnosti vďaka 3-stupňovému diaľkovému ovládaniu. K dispozícii je nastavenie rýchlosti, automatickej prevádzky, denného, nočného a párty režimu. Možné je aj časové monitorovanie výmeny filtra. Rekuperačný systém býva v budovách kombinovaný s vykurovacím systémom. Jednotka recoVAIR je kombinovateľná so všetkými tepelnými čerpadlami a vykurovacími zariadeniami značky Vaillant. Viac na www.vaillant.sk.

Archinfo.sk
Zoznam architektov
Slovenská komora architektov
© 2011 Ing. arch Štefan Moravčík, Tvorba web stránok, www.webcreators.sk | Webhosting - HostCreators | Admin